Free Web Hosting

Les construccions de pedra seca 

al Baix Penedès

Referents Històrics

Models i Tècniques

Usos actuals

El Geven té des de fa anys l'objectiu d'impulsar un treball de conscienciació sobre la importància de la conservació i rehabilitació dels principals vestigis de l'arquitectura rural realitzada amb la tècnica de pedra seca. 

Barraca de pedra i Roca Aguilera (terme del Vendrell)  al fons

La revalorització social d'aquestes construccions, d'utilitat per la pagesia, però alhora integrades de forma absolutament ecològica a l'entorn és el nostre propòsit.

El Baix Penedès, amb prop de 50.000 habitants i 296 Km quadrats, és la comarca catalana on més hi proliferen en les barraques de vinya i altres construccions de pedra seca, tot i que la pressió urbanitzadora dels últims anys fa que moltes d'elles estiguin en alt perill de desaparació. És per això, que hem plantejat la necessitat d'impulsar la dignificació d'aquestes construccions arquitectòniques populars perquè siguin percebudes i considerades en el futur com a autèntics monuments. Val a dir que la seva envejable economia de recursos i la seva integració total en el paisatge fan de les construccions de pedra seca autèntiques meravelles artístiques, admirables alhora per la seva simplicitat i versatilitat. Des de la serra del Montmell fins al mar, passant pel massís de Vendrell i Bonastre, el Baix Penedès és un autèntic museu a l'aire lliure de marges, pous, barraques, aljubs i refugis.'

Tornar a la pàgina principal